Municipiul Ploiești va fi gazda Întâlnirii Tineretului Ortodox, ediția 2024

Municipiul Ploiești va fi gazda Întâlnirii Tineretului Ortodox, ediția 2024, un eveniment anual de amploare, cu participare națională și internațională, derulat sub semnul speranței și iubirii aproapelui, de cultivare a dialogului, a prieteniei și a unității creștine ortodoxe.

Întâlnirea Tineretului Ortodox este organizată sub egida Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar anul acesta reunește, la Ploiești, în perioada 05-07 iulie a.c., aproximativ 600 de tineri ortodocși din România, Republica Moldova (Basarabia de Sud), Ungaria și Serbia, care vor participa la o serie de activități recreative, conferințe, slujbe religioase, dar și ateliere de lucru.

La actuala ediție a Întâlnirii Tineretului OrtodoxPrimăria Municipiului Ploiești este organizator principal, evenimentul derulându-se și în contextul programului Ploiești Let’s PLAYmunicipiul Ploiești fiind câștigătorul titlului de Capitala Tineretului din România, ediția 2024.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, 06 iulie 2024, la ora 09.30, la scena amenajată pe esplanada Palatului Culturii Ploiești.

La festivitate vor participa Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu reprezentanții municipalității ploieștene și oficialitățile județene

Cu acest prilej, va avea loc și un scurt moment artistic susținut de Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploiești. Ulterior, oficialitățile vor participa la o sesiune de dialog Moral Catehetic.

Programul, desfășurat la scena amplasată pe esplanada Palatului Culturii, va continua cu un scurt spectacol susținut de coruri de copii, respectiv de către Corul de copii „Flori de Garofiță” de la Măneciu-Protoieria Vălenii de Munte – protopop Mihail Peneș; Corul  de la Ploiești al dnei. Maria Tănase Marin (părintele protopop Mihăiță Stroe al Protoieriei Ploiești Sud); Corul de copii al Bisericii Eroilor din Ploiești (preot Claudiu Băzăvan).

În continuare, participanții la Întâlnirea Tineretului Ortodox vor vizita, prin rotație, Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Muzeul Petrolului și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, pentru a cunoaște specificul zonei noastre și evenimentele care au consacrat municipiul Ploiești, de-a lungul timpului. 

De asemenea, tinerii invitați vor participa și la o serie de ateliere de lucru interactive, care se vor derula la sediul  Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova și la Centrul Sf. „Antim Ivireanul”, unde sunt programate două evenimente importante:

–          Conferința susținută de preotul Claudiu Băzăvan – „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”; 

–          Conferința susținută de Emanuel Silvian Man – “Lupta pentru credință și identitate națională a tineretului românesc: de la Avram Iancu (1848) până la Drumul Crucii (1992) și în prezent”.

Totodată, în intervalul orar 15.00-17.30, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vor fi gazdele unor interesante sesiuni de dialog:

–          Conferința istoricului Lucian Vasile despre Ploiești „Istoria orașului Ploiești”;

–           Workshop „Destine în comunism”- la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Simultan, la sediul Centrului Cultural “Sfântul Antim Ivireanul” se vor derula ateliere de pictură pe sticlă și de împâslire a lânii.

Spre seară, participanții la eveniment vor participa la concertele live organizate, în centrul Ploieștiului, cu prilejul Let’s PLAY Festival.

Actuala ediție a Întâlnirii Tineretului Ortodox va continua duminică, 07 iulie 2024, cu o deplasare la Mănăstirea Ghighiu unde, în intervalul orar 08.30 – 12.30, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel se vor oficia Utrenia și Sfânta Liturghie. Închiderea oficială a evenimentului va avea loc la Mănăstirea Ghighiu.

Participanții la eveniment se vor deplasa, ulterior, la Hipodromul Ploiești, unde se va desfășura un spectacol hipic de excepție – Marele Premiu Regal al României la Trap. În foaierul Hipodromului Ploiești, vor fi organizate ateliere de pictură pe sticlă și deîmpâslire a lânii, atmosfera fiind întreținută de artiștii Filarmonicii “Paul Constantinescu” Ploiești

Tinerii vor putea, totodată, să se bucure, în finalul zilei, de concertele live organizate în centrul Ploieștiului cu prilejul Let’s PLAY Festival.

sursa

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *