Și meniurile din restaurante au trucurile lor

Ca de fiecare dată cân dăm peste un articol care pare interesant, scris de băieții din alte țări, îl punem pe colegul ChatGPT să traducă pentru că e bine să citească cât mi mulți.

Așa că am găsit pe https://getpocket.com/ articolul 8 Psychological Tricks of Restaurant Menus pe care îl puteți citi mai jos (cu scuzele pentru eventualele greșeli, dar Chat e încă la început 🙂 )

8 Trucuri Psihologice ale Meniurilor de Restaurant

Meniul unui restaurant este mai mult decât o simplă listă aleatorie de feluri de mâncare. Cel mai probabil, a fost adaptat strategic de către un inginer sau consultant în meniuri pentru a se asigura că este în conformitate cu marca, ușor de citit și, cel mai important, profitabil. Iată câteva moduri în care restaurantele își folosesc meniurile pentru a influența ceea ce veți mânca la cină.

  1. ELE ÎȘI LIMITEAZĂ OPȚIUNILE.

Cele mai bune meniuri țin cont de teoria psihologică cunoscută sub numele de “paradoxul alegerii”, care spune că cu cât avem mai multe opțiuni, cu atât simțim mai multă anxietate.

Numărul de aur? Cel mult șapte opțiuni per categorie de mâncare (șapte aperitive, șapte feluri principale etc.). “Când includem mai mult de șapte articole, un oaspete se va simți copleșit și confuz, și când se simt confuzi, de obicei, se vor orienta către un articol pe care l-au mai încercat înainte”, spune inginerul de meniuri Gregg Rapp. Nu este rușine să rămâi la ceea ce știi, dar un meniu bine conceput ar putea să te îndemne să încerci ceva puțin diferit (și puțin mai scump).

Unele restaurante au uitat de această regulă. De exemplu, McDonald’s servea inițial doar câteva articole, dar acum oferă mai mult de 140.

“Pe măsură ce complicăm meniurile, ceea ce facem de fapt este să chinuim oaspeții”, spune consultantul în restaurante Aaron Allen. “Când oaspetele pleacă, se simt mai puțin sătui, iar o parte din asta se datorează percepției că ar fi putut să facă o alegere greșită.” Dacă pleci cu o gustare neplăcută, este mai puțin probabil să te întorci. Și într-o industrie în care clienții fideli reprezintă aproximativ 70% din vânzări, faptul că îi determini pe clienți să se întoarcă este scopul suprem.

  • ELE ADAUGĂ FOTOGRAFII.

Includerea unei fotografii frumoase alături de un fel de mâncare crește vânzările cu 30%, conform lui Rapp.

Într-un studiu de la Universitatea din Iowa State, cercetătorii au testat afișarea digitală a unei salate pentru copii într-un tabără YMCA. Copiii care au văzut fotografia salatei erau până la 70% mai predispuși să comande o salată la prânz. “Răspundeți la imaginea de pe afiș la fel cum ați răspunde la un platou în fața dumneavoastră”, a declarat Brian Mennecke, profesor asociat de sisteme informaționale. “Dacă ești înfometat, vei răspunde spunând: ‘Voi lua ce este în acea imagine’.” Acest efect este și mai puternic atunci când vine vorba de indicatoare digitale care se mișcă sau se rotesc, pe care restaurantele fast food încep să le implementeze. “Cu cât imaginea este mai vie, în ceea ce privește mișcarea, culoarea și acuratețea reprezentării, cu atât mai realistă, cu atât mai mult va stimula răspunsul la aceasta”, a spus Mennecke.

Desigur, poți avea prea mult dintr-o bunătate. “Dacă aglomerezi prea multe fotografii, începe să ieftinească percepția mâncării”, spune Allen. “Cu cât sunt fotografiați mai mulți articole pe meniu, percepția oaspeților este că sunt de o calitate mai scăzută.” Cele mai multe restaurante de lux evită fotografiile pentru a menține un nivel perceput de eleganță.

  • ELE MANIPULEAZĂ PREȚURILE.

Un mod de a te încuraja să cheltuiești mai mult este prin a face etichetele de preț cât mai puțin vizibile posibil. “Renunțăm la simbolul dolarului pentru că este un punct dureros”, spune Allen. “Le reamintește oamenilor că cheltuiesc bani.” În loc să vezi 12.00 dolari pentru acel sandviș club, cel mai probabil vei vedea listat 12.00, sau chiar doar 12. Un studiu de la Universitatea Cornell a descoperit că prețurile scrise (“douăsprezece dolari”) încurajează, de asemenea, clienții să cheltuiască mai mult. “Formatul dvs. de stabilire a prețurilor va seta tonul restaurantului”, spune Rapp. “Așa că 9.95 dolari am descoperit că este un preț mai prietenos decât 10 dolari, care are o atitudine.”

Liniile punctate care duc de la articolul de pe meniu la prețul său sunt un păcat cardinal al designului meniurilor. “Acel meniu a fost introdus înainte de compunerea modernă a textului”, spune Allen. “Era o modalitate de a menține pagina formatată corect, dar ce se întâmplă este că oaspetele citește de-a lungul dreptei meniului și apoi se uită la stânga pentru a vedea ce le poate oferi punctul de preț mai mic.” Soluția? Stabilirea prețului “înăuntrul” descrierii mâncărilor, listând prețul discret după descrierea mâncării cu aceeași dimensiune de font, astfel încât ochii tăi să alunece ușor peste el.

  • ELE FOLOSESC MOMELI SCUMPE.

Pe meniuri, perspectiva este totul. Un truc este să includeți un articol incredibil de scump în partea de sus a meniului, ceea ce face ca totul să pară la un preț rezonabil. Chelnerul tău nu se așteaptă niciodată să comanzi cu adevărat acel homar de 300 de dolari, dar cu siguranță face ca friptura de 70 de dolari să pară pozitiv economică, nu-i așa?

Articolele puțin mai scumpe (atat timp cat ele încă se încadrează în limitele a ceea ce clientul este dispus să plătească) sugerează, de asemenea, că mâncarea este de o calitate superioară. Această structură de prețuri poate face literalmente ca clienții să se simtă mai satisfăcuți când pleacă. De exemplu, un studiu a dat participanților un bufet de 8 dolari sau un bufet de 4 dolari. În timp ce mâncarea era exact aceeași, bufetul de 8 dolari a fost evaluat ca fiind mai gustoasă.

  • ELE SE JOACĂ CU OCHII TĂI.

La fel cum supermarketurile pun articole profitabile la nivelul ochilor, restaurantele își proiectează meniurile pentru a profita la maximum de privirea ta. Colțul din partea dreaptă de sus este important, explică Rapp. “Colțul din partea de sus dreaptă este locul în care o persoană va merge pe o foaie de hârtie goală sau într-o revistă”, spune el. Acolo sunt de obicei cele mai profitabile articole. “Apoi construim aperitivele în partea de sus stânga și salatele sub acestea. Vrei să menții un meniu fluid.”

Un alt truc este de a crea spațiu în jurul articolelor cu profit mare, plasându-le în chenare sau altfel separându-le de celelalte opțiuni. “Când introduci un spațiu negativ, atragi privirea acolo”, scrie Allen. “Plasarea spațiului negativ în jurul unui articol poate atrage atenția asupra acestuia și te poate ajuta să-l vinzi.”

  • ELE FOLOSESC CULORILE.

Conform lui Allen, diferite culori ajută la stârnirea sentimentelor și “motivarea” comportamentului. “Albastrul este o culoare foarte liniștitoare, așa că adesea este folosit pentru a crea un efect calmant”, spune el. Și ai observat vreodată numărul de restaurante care folosesc roșu și galben în brandingul lor? Dovezi concludente privind modul în care culoarea își afectează starea de spirit sunt greu de găsit, dar o recenzie sugerează că roșul stimulează pofta de mâncare, în timp ce galbenul atrage atenția noastră. “Cele două combinate sunt cele mai bune perechi de culori pentru mâncare”, spune Allen.

  • ELE FOLOSESC UN LIMBAJ ELEGANT.

Descrierile mai lungi și mai detaliate vând mai multă mâncare. Aproape 30% mai mult, conform unui studiu Cornell. “Cu cât scrii mai multe detalii despre un articol de pe meniu, cu atât costă mai puțin în mintea unui client, deoarece le oferi mai mult pentru banii lor”, explică Rapp. Astfel, simpla “budincă de ciocolată” devine “budincă de ciocolată satinată.” Clienții au evaluat, de asemenea, mâncarea mai bine descrisă ca având un gust mai bun.

“Oamenii gustă ceea ce le spui că gustă”, spune Rapp. Ia în considerare acest lucru: într-un alt studiu, cercetătorii au prezentat două grupuri diferite cu același vin roșu, dar cu etichete diferite. Una dintre etichete spunea Dakota de Nord (oare fac ei acolo vin?), cealaltă spunea California. În teste de gust, vinul “California” a învins cu ușurință vinul “Dakota de Nord”, chiar dacă paharele ambelor grupuri erau umplute cu “Two-Buck Chuck”. De asemenea, “cei care credeau că au băut vin californian au mâncat cu 12% mai mult din masa lor decât cei care, în schimb, credeau că au băut vin din Dakota de Nord.”

Adjectivele precum “prins la linie,” “crescut în fermă,” sau “provenit local” sunt atrăgătoare pentru clienți. “Toate aceste lucruri ajută la creșterea percepției despre calitatea produsului”, spune Allen. Aceste termeni sunt atât de eficienți încât multe state au legi “Adevăr în meniu” concepute pentru a împiedica restaurantele să mintă despre lucruri precum cum a fost crescută o bucată de carne sau de unde provine.

  • ELE TE FAC SĂ SIMȚI NOSTALGIE.

Toți avem acea masă care ne duce înapoi în copilărie. Restaurantele cunosc această tendință și o folosesc în avantajul lor. “Aluziile la perioadele trecute pot declanșa amintiri fericite despre familie, tradiție și naționalism”, spune un studiu. “Clienții uneori își doresc să simtă gustul ceva autentic și tradițional pentru că ‘Cu siguranță nu se mai fac ca înainte.'” Ține asta în minte data viitoare când ești tentat să comanzi “Supa de pui a bunicii”.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *